De Krullenjongens

Misschien zat de aanleiding van hun oprichting in 1921 in het 140-jarige bestaan van de
Sociëteit Standvastigheid waar ze nu deel van uitmaken. Of was het de uitbreiding van de
Gemeente Delft met een deel van de Gemeenten Vrijenban en Hof van Delft in dat jaar. Een feest en
meer Delftse ingezetenen zou wel eens de duw in het ontstaan van de Krullenjongens zijn geweest.

Ze zijn er de Krullenjongens, en dat mag tot de verbeelding spreken, al bijna 100 jaar.

Op vrijdagavond zoeken ze elkaar bij de kegelbaan in het mooie sociëteitsgebouw op om de werkweek achter zich te laten of gewoon elkaars gezelschap te waarderen. Primair moeten de kegels het ontgelden, maar droge humor en goede gesprekken gelardeerd met een drankje naar keuze en een snack maken een kegelavond waarin verlies naar winst wordt vertaald tot een wekelijkse beleving waar je naar uit kunt kijken. De gedeelde vertrouwelijkheden zijn het cement van de saamhorigheid. Een club waar de nieuwkomer de kans krijgt zich thuis te voelen. Alvorens zijn besluit om lid te willen worden een drietal keren het spelletje kan uitproberen en de Krullenjongenssfeer kan ervaren.

De clubleden zijn medici, overheids- c.q. semioverheidsdienaren, ondernemers, werken bij een TU of kennisinstituut of komen uit een bouwkundige of industriële omgevingen enz.

Niet duidelijk is wat nu oorzaak of gevolg was, maar een feit is dat nogal wat Delftse medici, die op doordeweekse avonden dit soort activiteiten niet konden ondernemen, de vrijdagavond te baat namen om hun dadendrang op de kegels te uiten. Het medisch gehalte in deze kegelclub is inmiddels al lang niet meer overheersend. Andere disciplines hebben het geheel overvleugeld. Maar er is bij de jaarlijkse koningswedstrijd nog altijd een prijs voor de beste medicus. Binnen de sociëteit hebben “De Krullenjongens” de naam een licht anarchistische inslag te hebben, verdragen slecht autoriteit, en trekken hun eigen plan, overigens zonder rode lijnen te overschrijden.

Als je daar wat in ziet, dan moet je lid zien te worden van dit kegelend gezelschap, dat soms niet kegelt maar de grootste lol met elkaar heeft, en de wereld op vrijdagavond graag verbouwt. Soms een uitje organiseert en jaarlijks de verjaardag van de Krullenjongens viert. Respect voor elkaars mening staat daarbij overigens voorop.
  • Hits: 91